WAT IS EEN STEELBOOK?

Een Steelbook is een Blu-ray die komt in een metalen verpakking vaak met exclusief artwork in beperkte oplage. We kunnen met enige zekerheid zeggen dat er bijna niemand is die niet van films houdt. Wereldwijd wordt er jaarlijks miljarden euro's uitgegeven aan films in de bioscoop, betaalde tv, DVD’s en Blu-rays. Het komt echter steeds vaker voor in dit digitale tijdperk dat er vraag is naar een filmervaring die de film zelf overstijgt. Steelbook biedt een uitkomst.

FANTASTISCH ARTWORK

Dit is wanneer Steelbooks de perfecte uitkomst bieden. Een Steelbook is een speciale versie van een Blu-ray of game in een beperkte oplage, verpakt in een metalen hoesje dat voorzien is van de klassieke afbeelding of speciaal artwork dat in opdracht gemaakt is. De stalen hoes leent zich nog beter voor het afbeelden van fantastische illustraties en biedt ook betere bescherming voor je discs.

TOEGANKELIJK EN EXCLUSIEF

De meeste Steelbooks op Zavvi zijn exclusief en in beperkte oplage bij ons verkrijgbaar. Hierdoor zijn ze makkelijk toegankelijk voor iedereen, maar vormen ze tegelijkertijd ook een waardevol verzamelitem. Houd ook onze verzameledities van games in de gaten, aangezien deze vaak ook een Steelbook zijn. Of je nu houdt van horrorfilms, romantische komedies, RPG’s of shootergames, je vindt bij ons gegarandeerd een Steelbook naar jouw hart.

"SteelBooks look and feel so much nicer than Blu-rays.
Why would you want plastic when you could have a sturdy, metal, more superior item?"

Josh Webb - SteelBook Collector
HOE BEPAALT ZAVVI DAT ER EEN STEELBOOK VERSIE WORDT GEMAAKT VAN EEN FILM?

Zoals een collega van ons al vermeldde in een interview met SteelBookbluray.com, zijn we hier bij Zavvi allemaal enorme filmfans en iedere dag is er wel iemand die een idee heeft voor de uitgave van een nieuwe Steelbook. Met het zicht op onze eigen catalogus stelt Zavvi titels voor aan verschillende studio’s. Daarna beginnen zij met het ontwerp. Soms vragen studio’s ons om een titel exclusief uit te brengen. Dit is meestal het geval bij nieuwe bioscoopreleases. Andere keren is het nodig om bepaalde films eerst goed te laten keuren door grote namen in de filmindustrie. O.a. Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, Martin Scorsese en Robert De Niro zijn op een bepaald moment betrokken geweest bij het creatieproces van een Steelbook.

WAAROM WORDEN STEELBOOKS SLECHTS BEPERKT UITGEBRACHT?

Op dit moment staat het maximale aantal Steelbooks dat we verkopen gelijk aan de vraag van de consument. In de nabije toekomst verwachten wij (en vele anderen met ons) dat Steelbooks de wereld gaan overnemen en iedere film op Steelbook zal worden uitgebracht om het te onderscheiden van streamingdiensten. Meestal kunnen we voorspellen of een Steelbook groot gaat worden of meer een speciale cultrelease is voor liefhebbers. Deze schattingen vormen de basis voor hoeveel Steelbooks we van één film produceren. Het is echter meer dan eens voorgekomen dat de vraag ons aanbod totaal overtrof of omgekeerd.

De Steelbook hoes is mooi, uniek, van hoge kwaliteit en heeft vele opties. De hoes kan tegelijkertijd simpel en uniek zijn of adembenemend met een fantastische gedetailleerdheid.

'Wreck' - Hi-Def Ninja
HOE WORDT HET ARTWORK VOOR EEN STEELBOOK UITGEKOZEN?

Wanneer we een titel voorstellen aan de studio’s, geven we hen meestal ook een paar ideeën mee over de artistieke vormgeving. Er zijn momenten geweest waarin we besloten hebben niet door te gaan met de productie van een Steelbook vanwege het gebrek aan goed artwork. Het kan jaren duren voordat nieuw artwork goedgekeurd wordt en in productie kan gaan. Al het artwork wordt gedaan door de studio’s zelf en niet door ons. Steelbooks worden geproduceerd in Denemarken door een partnership tussen Scanavo en Glud & Marstrand A/S.

HET ILLUSTRATIEPROCES

In de ‘pre-artwork fase’ sturen de creatieve teams uit de studio’s hun voorlopige artwork op naar het grafische team van Scanavo om te vragen om feedback. Scanavo stuurt hen dan suggesties terug wat betreft de kleurkeuze, ideeën over reliëfdruk en meer. Scanavo stuurt ook bepaalde sjablonen op voor het artwork om ervoor te zorgen dat het voldoet aan alle maatregelen omtrent het materiaal en de afmetingen van een Steelbook. Eén van de belangrijkste factoren bij het ontwerpen van illustraties voor Steelbooks is de witte laag. Meestal worden er eerst ontwerpen en posters op papier gemaakt (een gebruikelijke bron van inspiratie voor cover art), waarbij de onderlaag altijd wit is. Een Steelbook heeft uiteraard een metalen laagje. Scanavo oppert ideeën aan de creatieve teams in de studio’s over hoe ze hier het beste mee kunnen werken. Als een ontwerp bijvoorbeeld een hele felle kleur vergt, heeft het ook een dekkende witte laag eronder nodig. De interactie tussen het staal, de witte laag en de kleuren zorgt ervoor dat er meer creativiteit en variatie mogelijk is tussen de ontwerpen. Scanavo adviseert de studio’s hierover. Ook het soort vernis dat gebruikt wordt heeft gevolgen op de kleuren. Een glanzende afwerking brengt de fellere kleuren beter uit, terwijl een gematteerde afwerking een subtielere, meer gedempte toon creëert.

ONTWORPEN RONDOM DE FILM

Bij al deze suggesties wordt rekening gehouden met wat voor film het is, wat voor artwork erbij past en wat voor publiek het heeft. Bij een moderne animatiefilm kun je een glanzende afwerking verwachten met een sterke witte laag om de dynamiek van de kleuren er beter uit te laten springen. Bij een duistere scifi film uit de jaren ’70 zal het staal meer opvallen en is de hoes meer gematteerd.

In de ‘Artwork fase’ komt de studio terug met een verbeterde versie van het artwork in één van de sjablonen. Ze kunnen ervoor kiezen om de suggesties van Scanavo wel of niet te volgen of wijzigingen aan te brengen.


DE AFWERKING

De hoezen kunnen geprint worden in gebruikelijke CMYK, maar kunnen ook afgedrukt worden met PANTONE kleuren indien nodig om het gewenste effect te bereiken. Scanavo zal dan vervolgens nog één keer wat feedback geven aan de studio. Hierna wordt het ontwerp afgedrukt op een plat stuk metaal, dat vervolgens getest wordt door de studio’s.

Hierdoor kunnen ze zien wat reliëfdruk, afwerking, kleur en witte laag voor effecten hebben alvorens het ontwerp te finaliseren voor de volledige oplage.


DE ULTIEME BLU-RAY & GAME ERVARING

Bekijk onze geweldige collectie Steelbooks, haal wat nieuwe of oude favorieten in huis en maak deel uit van een groeiende groep verzamelaars en fans.
BEKIJK ONZE COLLECTIE